Barisan Nasional (BN) Social Political Buzz & Bulls

Di Sebalik Status Tenaga ‘Pengajar’, Siapakah Anwar Ibrahim ?


AIDCNews -10/08/12 – "Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim, yang kini di Universiti Georgetown,"begitulah rakaman terima kasih daripada Rand Corporation (Rand Corp) kerana berjaya menerbitkan kerangka utama memerangi 'Islam radikal' dalam laporannya bertajuk "Membina Rangkaian Muslim Moderat" (Building Moderate Muslim Networks).


Nama Datuk Seri Anwar Ibrahim dikelompokkan bersama dengan tokoh-tokoh Islam Liberal Indonesia, Filipina dan Singapura antaranya; Ulil Abshar-Abdalla, dari Jaringan Islam Liberal (JIL) dan M Syafi'i Anwar, Pengarah Eksekutif Pusat Islam Antarabangsa & Pluralisme (ICIP), dari Indonesia, Amina Rasul-Bernardo dari Majlis Islam Dan Demokrasi Filipina serta Suzaina Kadir dari Universiti Nasional Singapura.


Nama-nama di atas adalah di antara nama yang disebut Rand Corp sebagai "mereka dari dunia Islam yang membantu penyelidikan projek ini dan penyelidikan awal RAND berkenaan trend dalam Islam"


Penilai utama konsep laporan itu didominasi oleh kumpulan jesuit, zionis dan sekutunya, antaranya Hillel Fradkin, Pengarah, Pusat Islam, Demokrasi dan Masa Depan Dunia Islam, Institut Hudson; Paul Marshall dari Freedom House; Duta Dennis Ross dan Robert Satloff dari Institut Washington Polisi Timur Dekat; Joseph Crapa, Tad Stahnke, Dwight Bashir, dan Scott Flipse dari Suruhanjaya Kebebasan Agama Antarabangsa AS; Abdeslam Maghraoui dan Mona Yacoubian dari Institut Keamanan AS; Daniel Pipes dari kumpulan pemikir zionis yang sangat anti-Islam.


Selain itu, turut disebut nama-nama seperti John Esposito, Pengarah CMCU (Center for Muslim and Christian Understanding), Universiti Georgetown; Ross Johnson dari Radio Liberty yang ! ditaja oleh CIA, Steven Cook, dari CFR (Council on Foreign Relations) dan Radwan Masmoudi dari CSID (Center for the Study of Islam and Democracy).


Menurut Rand Corp, Islam radikal tidak semestinya kumpulan yang mengangkat senjata, tetapi juga merujuk kepada kumpulan yang tidak mengangakt senjata, tetapi mempunyai fahaman untuk kembali kepada ajaran Islam berasaskan Al Quran dan Sunnah yang menjadi Islam Liberal sebagai musuh utama.


"Dalam beberapa kes negara autoritarian, umat Islam radikal menghadirkan diri mereka sebagai alternatif kepada status quo. Mereka melancarkan 'peperangan' dalam media massa dan arena politik, secara terang-terangan atau bawah tanah tanah, bergantung kepada darjah penindasan politik.


"Sebahagian besarnya, Islam radikal (dan sebagai kerajaan autoritarian) telah berjaya menakutkan, meminggirkan, atau mendiamkan kumpulan Islam moderat (liberal) iaitu kumpulan yang berkongsi dimensi utama dalam budaya demokrasi kepada pelbagai peringkat", lapor Rand Corp.


Laman voa-islam.com menyelar strategi jahat Barat dalam memberi label-label kepada umat Islam, malah menurut laman itu istilah radikal dikelompokkan bersama dengan kumpulan teroris, ekstrem dan fundamentalis.


Memetik pandangan John Esposito dalam bukunya, "Islam: The Straight Path" Islam radikal adalah seperti berikut;


1. Mereka berpendapat bahawa Islam adalah satu pandangan hidup yang komprehensif dan bersifat total, sehingga Islam tidak dipisahkan dari politik, hukum, dan masyarakat.

2. Islam radikal seringkali menolak ideologi Barat kerana dianggap sekular dan materislistik.

3. Mereka sering mengajak para pengikutnya untuk 'kembali kepada Islam yang sebenar' sebagai satu usaha untuk perubahan sosial.

4. Mereka tid! ak menola! k modernisasi sekiranya tidak bertentangan dengan standard agama mereka yang ortodok dan perkara-perkara yang tidak merosak kepercayaan mereka.

5. Mereka berkeyakinan, bahwa usaha-usaha Islamisasi dalam masyarakat Muslim tidak akan berjaya tanpa menekankan aspek berjemaah, berorganisasi ataupun pembentukan satu kelompok yang kuat.


Menurut laman itu lagi umat Islam dipecahkan kepada empat kelompok iaitu Fundamentalis, Tradisionalis, Modernis dan Liberalis.


Kelompok Fundamentalis sangat bahaya menurut Rand Corp dan perlu diperangi kerana ia setaraf dengan kumpulan radikal.


Begitu juga dengan kumpulan Tradisionalis, tetapi kumpulan ini masih boleh didekati dan diajak berunding.


Manakala kumpulan Liberal menurut RAND Corp merupakan kumpulan Islam yang paling baik dan perlu diberi bantuan oleh Barat, selain itu perlu dibantu juga adalah kumpulan Modernis.


"Umat ​​Islam yang Moderat dan Liberal, walaupun merupakan umat majoriti dalam kebanyakan negara Islam, tetapi mereka tidak dicipta menjadi satu rangkaian yang sama. Pembentukan rangkaian Moderat dan institusi Islam akan menyediakan platform untuk menguatkan mesej mereka dan mampu melindungi daripada keganasan dan ugutan daripada kumpulan Fundamentalis.


"Moderat, bagaimanapun, tidak mempunyai kekuatan sumber untuk mewujudkan rangkaian sendiri, mereka memerlukan pemangkin dari luar. Dengan pengalaman yang luas sejak dari usaha Amerika Syarikat semasa Perang Dingin untuk memupuk rangkaian yang komited dengan idea-idea yang bebas dan demokratik, maka AS mempunyai peranan penting untuk dimainkan untuk membantu kumpulan Moderat.


"Apa yang diperlukan pada peringkat ini adalah mendapatkan pengajaran daripada pengalaman Perang Dingin, dalam menentukan kesesuaian dengan keadaan dunia Islam hari ini, dan membangunkan "peta jalan" untuk pembinaan rangk! aian Isla! m Moderat dan Liberal," lapor Rand Corp.


Menurut laporan itu, istilah rangkaian Muslim Moderat merujuk kepada gabungan Muslim Liberal dan Modenis yang perlu dibantu AS bertujuan untuk memerangi kumpulan Fundamentalis dalam dunia Islam.


Matlamat Muslim Moderat-Liberal hampir sama dengan matlamat AS untuk meujudkan masyarakat demokratik di dunia Islam.


"Secara terbuka dan tertutup AS menekankan tentang kepentingan mengamalkan equliti demokratik liberal, tolenransi, pluralisme, kedaulatan undang-undang, menghormati hak-hak asasi manusia dan masyarakat sivil.


"Di samping itu, Jabatan Negara AS dan USAID (U.S. Agency for International Development) telah diberi mandat khusus untuk mempromosi demokrasi. Untuk menterjemahkan matlamat itu, Jabatan Negara dan USAID telah mengikat kontrak dengan badan-badan bukan kerajaan (NGO), khususnya NED (the National Endowment for Democracy), IRI (the International Republican Institute), NDI (the National Democratic Institute), Asia Foundation, dan CSID (the Center for the Study of Islam and Democracy). NGO-NGO ini merupakan badan-badan bukan keuntungan yang ditaja sepenuhnya oleh kerajaan AS", lapor Rand Corp.


Untuk menjayakan perancangan itu, menurut Rand Corp, AS telah mewujudkan MEPI (Middle East Partnership Initiative) dan BMENA (Broader Middle East and North Africa Initiative) khusus untuk mengembangkan demokrasi di Timur Tengah dan Afrika Utara yang kemudiannya diterjemahkan sebagai FFF (Foundation for the Future).

Anwar Ibrahim dipilih menjadi Pengerusi dan Presiden FFF.


Laporan Rand Corp itu disunting oleh Angel Rabasa, Cheryl Benard, Lowell H. Schwartz dan Peter Sickle dan diterbitkan pada tahun 2007, dengan tajaan Smith Richardson Foundation (SRF)


SRF adalah salah satu topeng CIA, di mana pada lewat tahun 50-an, yayasan ini membantu Allen Dullen, Pengar! ah CIA da! lam menjayakan agenda untuk menakluk dunia menggunakan kaedah 'psychological warfare' (peperangan psikologi).


Pada tahun 1990, SRF turut mewujudkan pusat latihan kepimpinan untuk melatih agen-agen CIA.

Selain menaja RAND Corp, SRF turut menaja 266 badan stategik antaranya, CSIS (Center for Strategic and International Studies), AEI (American Enterprise Institute), SAIS (Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, di Universiti John Hopkins), Brookings Institute, Hudson Institute, Freedom House, dan CFR (Council on Foreign Relations)

RAND Corp adalah singkatan kepada "Research and Development" ditubuh pada 1946 sebagai satu projek penyelidikan (Projek Rand) khusus untuk Pasukan Tentera Udara AS (United States Army Air Forces).


Pada awalnya RAND Corp hanya ditaja oleh yayasan dana Yahudi, Ford Foundation yang telah menyumbang sebanyak satu juta dolar pada tahun 1952, dan secara automatik Pengerusi RAND corp adalah Presiden Ford Foundation.

Namun pada hari ini, Ford Foundation RAND Corp turut dibantu oleh dua lagi yayasan dana Yahudi yang terbesar di AS iaitu Rockefeller Foundation dan Carnegie Foundation.

Di Sebalik Status Anwar Sebagai 'Pengajar'

Di Sebalik Status Anwar Sebagai 'Pengajar' (2)

Di Sebalik Status Anwar Sebagai 'Pengajar' (3)Link


Selanjutnya Klik Sini
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Rules on students seeking funds

Only secondary school students above 16 who have the consent of their parents are allowed to solicit for public donations, said Deputy Education Minster Dr Mohd Puad Zarkarshi.

The ministry, he said, would not allow those below 16 to solicit for funds outside the school as it involved the safety of students.

He said this was among the conditions stipulated in three Education Ministry circulars which schools had to abide by or be penalised.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

@mpkotabelud BERNAS Sokong Pakatan?Iklan Raya Geng BERSIH DAPAT UNTUNG!

Apa dah jadi? Hinggakan duit kerajaan yang dikatakan haram oleh haprak pakatan tapi bangkai ni sapu juga projek Syarikat hak milik kerajaan BN.


Siapa kata semua projek kerajaan disapu oleh kroni BN? Banyak projek kerajaan BN yang turut mendapat laba adalah penyokong dan pemimpin haprak pakatan.


Contohnya calon PAS Kerdau Hasanudin,beliau turut mendapat projek membuat Hospital Temerloh bernilai jutaan ringgit.


Isunya projek BN bangkai dam barua haprak pakatan sapu..hasilnya digunakan untuk menghentam dan digunakan balik menjatuhkan kerajaan BN.


Bertambah malang lagi apabila kerajaan BN dituduh memberi projek kepada kroni..


Kenapa ini dijadikan isu?


Di Pulau Pinang,Hebatnya Ketua Menteri regim DAP apabila semua keputusan sebut harga dan tender wajib dihantar kepada ketua menteri untuk disiasat sama ada pemenang sebutharga ahli umno atau tidak.


Kalau didapati ahli umno menang sebutharga dan tender diarah buat semula

Agar diberikan kepada kroni pakatan sahaja.

Dimana keadilan dan ket! elusan?


Pisau menyeru agar kerajaan BN jangan khianat kepada penyokong kerajaan. Jangan dibiarkan sama sekali segala paria,barua dan juga haram jadah pakatan makan duit kerajaan yang dipilih oleh majoriti rakyat secara sah!


Pihak BERNAS memang ada haprak pakatan kat dalam tu,harap Datuk Rahman Dahlan siasat.Jangan biarkan perkara ini berulang !Pisau kata "projek BN yang sokong pakatan pun raih untung..butuh la kalau pakatan kata semua bagi kat kroni BN"

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Huge demand for palm oil-based meds

Palm oil-based medicinial products worth RM600mil were exported last year, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai.

This figure, he added, was expected to increase by another 8% this year following the upgrading in the production process at factories.

Felda settlers, said Liow, would also benefit from the Government's plan to build more factories to make pharmaceutical products from palm oil.

"Not many of us know that apart from being used in making cooking oil, margarine and other food products, palm oil is used in the manufacture of items such as painkillers, Vitamin C and anti-oxidants.

"Our palm oil-based medicinal products are of high quality and this has caused demand to increase," said Liow.

Earlier, both he and Pahang Mentri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob presented a "windfall" and Hari Raya goodies to settlers in Masjid Ubudiyiah, Felda Chemomoi, here.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Motorists to enjoy discounts on 24 highways for Raya and Merdeka

Motorists will enjoy toll discounts and rebates of between 10% and 37.5% on 24 highways nationwide in conjunction with Hari Raya and National Day.

Works Minister Datuk Seri Shaziman Abu Mansor said the incentives this year were special in view of Hari Raya being celebrated in the Merdeka month.

"The Damansara-Puchong Highway will offer a 60sen flat rate toll fee for all motorists. This is a 37.5% discount from the usual RM1.60 for private cars (Class 1 vehicles)," he said.

Shaziman said the discount would be given from Aug 18 to 21.

During the same period, Class 1 motorists using the KL-Karak Highway will get a 30% discount on toll fees paid via electronic toll collection (ETC).

Class 1 motorists using highways under PLUS will be offered a 30% rebate on payment made using ETC on Aug 15, 16, 22 and 23. Motorists can claim the rebates at Touch n Go counters next month.

A similar rebate will be offered by PLUS highways on Aug 31.

"All motorists will be able to use the LDP and Maju Expressway for free on that day as well," Shaziman said, adding that toll charges at the Sprint Highway will be at a flat rate of 20sen for all users.

In view of the expected high traffic, he said the ministry had told all 27 highway concessionaires and maintenance companies to stop road works a week before and after Hari Raya.

"Only emergency maintenance works are allowed to be carried out during this time," he said after inspecting a proposed exit road to Kundang town from the Kuala Lumpur-Kuala Selangor Expressway (Latar), near here, yesterday.

Shaziman said the Government had allocated RM30mil to build the new exit to allow easy access for 80,000 residents to Kundang town.

In TEMERLOH, East Coast Expressway concessionaire Anih Bhd said it was prepared for the 1.3 million vehicles expected to pass through the highway.

"We are going to add more manpower and engage Rela to help us control traffic at toll booths and rest and service areas," its director Nik Fauzi Nik Hussain said.

On stray animals crossing the highway, Nik Fauzi said the company was continuously educating the community not to cut the fences.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

BUKTI KERAJAAN SELANGOR ZALIM! 15 BULAN PEKERJA TIDAK DIBAYAR GAJI!

Sedih aku tengok pekerja-pekerja Unisel dibawah JNSB ni. Dah 15 bulan gaji mereka tak dibayar. 15 bulan beb. Ni raya dah nak dekat ni. Macamana mereka nak meraikan Aidilfitri ni? Langsung takde hati perut la kerajaan Khalid Gagap kat Selangor ni.

Bila hal Rafizi bukan main laju lagi Khalid nak sponsor Rafizi Lembu tu 5 juta untuk kes dia yang dah memang terang-terang salah dan melanggar undang-undang. Kan ke baik kalau duit itu diguna untuk selesaikan masalah pekerja-pekerja ini? Dimana Keadilan dan Kebajikan korang wahai PKR? Mana? Korang menzalimi rakyat negeri Selangor yang berkerja dengan korang ni.

Kesian aku tengok mereka-mereka ni, marilah kita baca apa yang ditulis oleh Perak Today kata bawah ni:

"Selama 15 bulan pihak pengurusan UNISEL tidak bayar gaji kami".

Itu antara keluhan pekerja dan kontraktor Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) hari ini yang berdemonstrasi secara aman bagi menuntut pihak Universiti Selangor (Unisel) dan kerajaan negeri membayar gaji mereka.

Difahamkan setakat ini, pihak UNISEL yang kononnya mempunyai aset yang banyak tidak mampu membayar gaji pekerja malah mempunyai hutang yang difahamkan menjangkau hampir RM15 juta.

Salah seorang pekerja Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) yang ditemui Peraktoday.com, Nurul Hayati Mustafa memberitahu tahu sejak Julai 2011, kesemua mereka tidak dibayar gaji seperti yang dijanjikan oleh pihak Unisel mahupun kerajaan negeri.

Malah, elaun serta bayaran kerja lebih masa juga tidak dibayar sehingga kini hingga menyebabkan kesemua pekerja terbabit mengalami kesusahan.

"Kerajaan negeri sebelum ini kata Unisel tidak mempunyai masalah kewangan tetapi mengapa gaji kami tidak dibayar selama 15 bulan.

"Pekerja JNSB semua di kalangan penduduk tempatan dan kami nak tahu mengapa Menteri Besar Selangor melakukan perkara sebegini… di mana ketelusan beliau sebagai pemimpin dalam membela nasib kami.

"Kami nak tahu mengapa Unisel tidak ambil berat akan isu ini…malah pihak JNSB telah banyak kali menghantar surat yang meminta kerajaan negeri atau lebih tepat MB sendiri untuk respon," katanya.

Hayati menambah, sejak bulan Mac lalu, pihak pekerja telah menghantar surat kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk memaklumkan berkaitan isu gaji ini.

Namun katanya, sehingga ke hari ini tiada satu pun daripada ratusan surat yang dihantar kepada Khalid itu dibalas dan pekerja di situ terus dibiarkan tanpa dibayar gaji.

Read more...

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

HOT : DOKTOR MENGESAHKAN JOHARI PAIN HILANG ANU??


Siapa Johari Pain dan apa kena mengenai beliau dengan Pandelela Rinong sehingga nak kerat anu sendiri? Sebenarnya semua bermula apabila Johari Pain telah menghina atlet Malaysia tidak akan memenangi pingat dalam acara 10m Platform. Beliau telah menulis status di facebook akan memotong kemaluannya jika Pandalela berjaya mendapat pingat pada acara olimpik tersebut. Malang tidak berbau apabila pandelela telah menang pingat gangsa.Selepas Pandelela Rinong berjaya mendapat pingat gangsa. Johari Pain dengan status di twitter meminta maaf kerana menghina Pandelela di facebook didalam acara olimpik 2012. Sehingga kini doktor tidak dapat lagi dipastikan bila Johari Pain akan memberi tarikh pembedahan untuk membuang anunya itu. Kat bawah ni adalah status mohon maad Johari Pain.** BIASALAH DENGAN PERANGAI PUAK2 PR.. BILA BERJANJI BERKOBAR2 TETAPI BILA NAK TUNAIKAN?? 'PR JANJI DIMUNGKIRI..' JOM LAYAN LAGU TEMA PAKATAN RAKYAT KAT BAWAH NI..

 
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

PEMBONGKARAN PANAS YANG MESTI DIBACA SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Selama ini kita telah tertipu dengan banyak kisah-kisah dongeng atau penipuan tentang Datin Seri Rosmah. Kit didoktrin oleh Pakatan Haram serta pihak-pihak yang tidak berperikemanusiaan. Aku cukup tertarik dengan pendedahan dan pembongkaran yang dilakukan oleh The Unspinners.

Cerita banyak pun tak guna, bacalah sendiri link yang aku bagi kat bawah ni:
Baca dan nilaikan sendiri. Nasihat aku mudah je, jangan mudah terpercaya dengan Fitnah Pakatan Harami ni, sudah berkali-kali aku cakap. Allah bagi akal guna ok.
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

FUYOH! KELAB PUTERA MALAYSIA NAK KE ROHINGYA!

Ancaman kebuluran yang dihadapi hampir 100,000 etnik Rohingya mendorong Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) menjayakan misi kemanusiaan dengan menyalurkan keperluan asas kepada pelarian yang kini berlindung di tiga kem utama di kawasan berdekatan sempadan Myanmar.

Presidennya, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim, berkata sejak enam bulan lalu, etnik Rohingya yang beragama Islam menghadapi pelbagai masalah termasuklah ditindas dan terbaru, diancam kebuluran.

Sehubungan itu, kelab berkenaan katanya, bercadang menyalurkan bantuan dalam bentuk makanan dan perubatan terutamanya kepada golongan orang tua, kanak-kanak dan wanita.

"Misi bantuan kemanusiaan membantu etnik Rohingya ini merupakan misi ke-27 yang dijayakan oleh KP1M selepas Somalia pada tahun lalu.

"Untuk misi kali, seramai 10 pegawai perubatan dan 10 ahli sukarelawan akan mengunjungi tiga kem berkenaan untuk menyalurkan bantuan makanan dan perubatan kepada kira-kira 100,000 pelarian yang tinggal di kem pelarian Kutupalong, Nayapara dan Teknas," katanya sidang media misi bantuan kemanusiaan di pejabat KP1M di Kampung Attap, hari ini.

Tegasnya, tarikh misi kemanusiaan ke Mynmar itu masih belum diputuskan lagi samada beberapa hari sebelum atau selepas Aidilfitri sementara menunggu bekalan keperluan asas diperlukan mencukupi untuk kegunaan pelarian bagi tempoh enam bulan akan datang.

Sehubungan itu, KP1M katanya, memerlukan sokongan daripada rakyat Malaysia untuk menyalurkan bantuan kepada masyarakat Rohingya yang ketika ini amat memerlukan bekalan air bersih, tuala wanita, pakaian dan makanan.

Read more...

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Ahli PAS Masuk Neraka Jika Hudud Gagal Dilaksana

August 11, 2012   ·   1 Comments

no hudud karpal 2

Jika sebelum pilihanraya Pakatan Rakyat telah bertelagah sakan berkenaan corak pentadbiran yang akan mereka laksanakan, maka bagaimana agaknya keadaan di Malaysia sekiranya mereka berjaya memenangi pilihanraya nanti?

Pertelagahan mereka pula, bukannya berkenaan isu yang baru timbul, tetapi isu lama, iaitu 'hudud' yang diulang-ulang dan tenggelam timbul mengikut musim pilihanraya. Hudud, yang tuntutannya hanya 0.0001% dalam Islam, tetapi dijadikan perkara tonggak oleh PAS kerana ketandusan isu untuk membuktikan diri mereka jauh lebih Islam dari UMNO.

Dan hudud juga menjadi tonggak penentangan DAP yang pada dasarnya memusuhi segala apa yang berkaitan dengan Melayu, termasuk agama Islam, Raja-raja dan sebagainya.

Kini, para Ulama telah memfatwakan bahawa menyokong DAP adalah haram kerana mereka merupakan kafir harbi, iaitu memusuhi Islam. Malah, fatwa ini juga dipersetujui oleh Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan tetapi beliau memberi alasan ia dikecualikan dalam hubungan PAS-DAP kerana melawan UMNO/BN yang menolak hudud.

Dalam kata lain, mengikut hukum PAS, boleh bekerjasama dengan kafir harbi yang menolak hudud demi menjatuhkan pihak lain kerana pihak itu juga menolak hudud. Dan sekiranya PR menang dalam pilihanraya, maka tidak salah bagi PAS untuk berkongsi kuasa dengan pihak yang juga menolak hudud.

Hukum apakah ini? Atau agama apakah ini?

Oleh kerana 'tidak melaksanakan hudud' merupakan dosa besar sehingga UMNO/BN perlu ditolak, maka logiknya DAP juga perlu ditolak atau akan mendapat dosa besar juga.

Justeru, selagi PAS masih bersama DAP maka semua ahli dan pemimpinnya adalah berada di dalam dosa besar.

Lebih dahsyat lagi, jika Pakatan Rakyat akhirnya berjaya menjadi pemerintah dan PAS masih tidak melaksanakan hudud bagi memelihara kerjasama dengan DAP maka tentulah dosanya jauh lebih besar lagi.

Kita yakin, sekiranya PR benar-benar berjaya berkuasa, maka PAS akan memberi alasan bahawa hudud tidak boleh dilaksanakan kerana mengambil kira realiti Malaysia yang bermasyarakat majmuk.

Tetapi rakyat tidak mungkin menerima alasan ini kerana UMNO telah memperjelaskan alasan yang sama mengenai hudud selama bertahun-tahun, tetapi PAS menolaknya mentah-mentah.

Oleh itu, jika UMNO dituduh PAS sebagai jatuh kafir atau berdosa kerana menganggap hudud tidak sesuai dengan masa, keadaan dan tempat, maka PAS juga sama.

Malah PAS lebih dahsyat lagi kerana bersekongkol dengan DAP yang bukan sahaja menolak hudud, tetapi memusuhi segala-galanya tentang Islam.

Kita merasa kasihan melihat kecelaruan PAS gara-gara terlalu gilakan kuasa. Sedangkan DAP sanggup mati dan keluar parti demi menentang Negara Islam, tetapi PAS jangankan tidak sanggup mati kerana hudud, malah nak keluar dari Pakatan Rakyat pun tak sanggup.

Inikah rupa parti yang kononnya mampu membawa umat Islam ke syurga?

Beruang Biru

By


Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Tidak Salah Berkongsi Kuasa Dengan Kafir Harbi – Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan


Sokong DAP Haram, itu kata putus para Ulama. Sebabnya, DAP menentang Islam dengan tegas dan lantang. DAP juga sudah terserlah sebagai parti yang tegar memperjuangkan agama Kristian serta mempunyai agenda jelas tidak menerima Raja-raja Melayu (yang melindungi kedudukan agama Islam di Malaysia) serta tidak senang dengan Islam sebagai agama rasmi.


Kemungkinan besar, tidak salah jika dikatakan bahawa DAP berada di belakang isu murtad di Selangor kerana jelas mereka memberi sokongan kalau pun tidak membela atau menjadi dalang dalam isu ini.


Namun, PAS tetap teguh bersama DAP, cuba menutup dan memperkecilkan isu murtad malah sanggup menyepak keluar Dato' Dr. Hasan Ali yang lantang membangkitkan isu tersebut.


Maka seluruh umat Islam di Malaysia menjadi hairan bagaimana PAS yang begitu takbur mendabik dada sebagai parti Islam ekstrem, yang pernah bermimpi untuk memisahkan wanita dan lelaki di pasaraya, bas, kolam renang dan menghukum sesiapa saja yang tidak berpakaian mengikut 'standard' pemakaian mereka serta menganggap selagi terdapat botol arak di Malaysia, maka kerajaan Malaysia wajib ditentang kerana sekular atau kafir, kini memandang sebelah mata sahaja akan isu murtad.


Sedangkan 'murtad' adalah sehabis besar isu bagi umat Islam kerana ia melibatkan umat meninggalkan agamanya. Tiada apa lagi yang jauh lebih besar atau lebih tragik daripada seorang Muslim menjadi murtad.


Oleh itu, kita hanya mampu menggelengkan kepala melihat bagaimana PAS telah memperkecilkan isu yang sebegitu bes! ar, hanya kerana ingin terus bersama DAP.


Namun, apa yang nak dihairankan dengan sikap PAS sedangkan prinsip untuk menegakkan Negara Islam juga sudah lama digadai mereka gara-gara begitu teruja atau 'gila' untuk bersama bergandingan tangan dengan DAP menuju ke Putrajaya. Hanya akhir-akhir ini, soal hudud dipolitikkan semula memandangkan Pilihanraya sudah semakin hampir.


Kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan, Datuk Mohamad Daud mengenai hukum haram bekerjasama dengan DAP membuktikan 'kegilaan' PAS demi mengejar kuasa politik. Menurut beliau, "adalah haram mengundi golongan yang menentang Islam pada dasarnya namun ia dibolehkan bagi menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang diterajui UMNO".


Ertinya, beliau mengaku adalah haram untuk bekerjasa dengan DAP yang menentang Islam tetapi ia dibolehkan bagi menentang UMNO/BN yang didakwanya menentang Islam juga.


Nampaknya, PAS meletakkan UMNO/BN yang telah membina beribu-ribu masjid, melahirkan begitu banyak 'Ulama' dalam berbagai bidang, menjaga kebajikan rakyat, memelihara keamanan dan menyeru kepada perpaduan sepertimana yang dituntut Islam, sebagai jauh lebih 'kafir' dari kafir harbi DAP.


Dalam ertikata lain, PAS sanggup menjatuhkan saudara seagama demi untuk berkongsi kuasa dengan kafir harbi.


Ini adalah pendirian PAS seperti yang telah ditegaskan oleh Ketua Dewan Ulama mereka sendiri. Ia diungkapkan dalam ayat yang mudah untuk difahami, jelas serta tidak diputar-belit oleh sesiapa.


Kini, para Ulama telah pun menyatakan hukum bekerjasama dengan DAP mengikut Islam iaitu haram, dan Dewan Ulama PAS juga telah menyatakan hukumnya mengikut ideologi PAS iaitu harus.


Jelas, PAS telah memilih untuk mengutamakan politik dari agama maka dengan itu tiada guna lagi bagi kita mempersoalkan pendirian mahupun hala tuju parti tersebut selepas ini.


Justeru, mulai hari ini, kita semua wajar berhenti dari merasa hairan dengan segala tindak tand! uk PAS ya! ng bertentangan dengan Islam.


Kita wajar menerima hakikat bahawa PAS sudah begitu selesa, gembira dan tenang bergandingan dengan DAP untuk menjatuhkan UMNO, menuju ke puncak kuasa bersama-sama. Untuk itu, Islam dan hukum-hakamnya sentiasa perlu diubah untuk disesuaikan dengan kehendak Kristian-DAP agar kerjasama mereka kekal utuh.


Apa yang tinggal kini ialah terpulanglah kepada para Muslimin Muslimat di dalam PAS untuk memilih Islam ataupun PAS.
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

HOT : HAIRIE OTHMAN AKHIRNYA MENYESAL MENYERTAI PAS??

Hahaha...sebab apa hairie othman dipinggirkan oleh syarikat produksi apabila dia menyertai pas..??sebabnya dia ni tak berapa cerdik...dia sendiri dah tahu akibatnya apabila menyertai parti politik..tambah tambah lagi parti politik macam pas yang selalu menipu dan memutarbelitkan agama untuk kepentimgam politik mereka...jadi jangan la merungut...

Apa hairi othman ingat bila dia join pas semua syarikat produksi di Malaysia ni bertukar jadi milik rakyat ke...jadi tak perlulah nak politikkan benda ni...kononnya tak demokrasi lah...dianaktirikan lah...semua syarikat produksi tu milik persendirian..suka hati dia oranglah nak ambik siapa berlakun...apa yang EP boleh cakap pada hairi otaman...padan muka...inilah padahnya bila tak reti nak bersyukur dengan apa yang ada...


Pelakon Hairie Othman merasakan benar-benar dianaktirikan oleh syarikat produksi di negara ini yang enggan memberinya peluang berlakon selepas dia menyertai PAS pada 26 Jun lalu. Hairie atau nama sebenarnya Khairie Othman, 41, berkata dia bagaimanapun tidak ralat dengan diskriminasi tersebut kerana mahu memberi tumpuan yang lebih sebagai penceramah untuk parti tersebut.

"Sudah 20 tahun lebih saya berada dalam industri lakonan dan belum pernah lagi tidak ada tawaran berlakon dalam diri saya. Tetapi selepas saya masuk PAS, memang jelas saya didiskriminasikan. "Bukankah kita hidup sebagai negara demokrasi? Jika benar, mengapa orang seperti saya disisihkan?" soalnya yang dihubungi mStar.

Tambah Hairie, dia kini lebih senang dengan bidang baru iaitu menjadi penceramah walaupun bayarannya tidak tetap iaitu bergantung kepada sumbangan yang diberi oleh mereka yang hadir mendengar cera! mahnya. Malah dia bersyukur kerana masih lagi mampu menanggung kos sara hidup menerusi ceramah yang dibuat walaupun tidak lagi aktif dalam bidang lakonan yang diminatinya.

"Sebenarnya, jadi penceramah atau pelakon, suasana kehidupannya lebih kurang sama sahaja kerana industri lakonan kita tidaklah sebesar mana. Malah semakin lanjut usia, maka semakin rendahlah bayaran yang diterima, jadi tiada perbezaan. "Cuma saya sayangkan bidang ini dan sudah 20 tahun saya berlakon. Tak mungkin saya akan meninggalkan industri seni begitu sahaja.

"Mungkin apabila industri hiburan tempatan sudah mula mengikut garis panduan Islam, saya akan memberikan keutamaan dalam hal-hal belakang tabir," ujarnya.

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Govt to adjust management expenditure for Budget 2013

The Government is trying to reduce the nation's debt by adjusting non-fixed spending in its management expenditure for the upcoming Budget 2013.

"The budget for development is set at RM49bil and is already complete. The Finance Ministry is now looking at the management expenditures and making the necessary adjustments," said Finance Minister II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah said in a press conference here on Saturday.

He added that the fixed-portion of the management expenditure which included civil servant salaries and pensions had been set.

"We are still trying various methods to reduce the nation's debt and stimulate the economy in order to help the rakyat as the prices of goods have increased,"he said.

He added that the nation's debt had reached 53% of the country's gross domestic product.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Approval first, then donations

Fully-aided government schools must obtain approval from their respective state education departments to carry out fund-raising activities, said Deputy Education Minister Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

He said the Education Ministry welcomed such initiatives from the schools or from its parent-teacher association (PTA).

"It is normal for a school or its PTA that wants to have better sports facilities or conduct academic improvement programmes to ask its students to collect donations.

"However, the requests need to be looked into by the department for a decision to be made accordingly," he told a press conference here yesterday.

On another matter, Dr Wee said Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin would decide at year-end if students would be allowed to bring their handphones or IT gadgets to school next year.

"The ministry is still collecting feedback from various stakeholders, including students, parents and the schools, on the announcement," he said.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Royalti Minyak: Pembangkang Mengundur Ke Belakang


Apabila Pakatan Rakyat (PR) melalui kenyataan Anwar Ibrahim dan Husam Musa secara terbuka menolak penubuhan Jawatankuasa Khas Tuntutan Royalti Negeri-negeri Pantai Timur, sudah tampak jelas permainan politik yang cuba dicorakkan oleh pembangkang bersabit isu royalti minyak ini.


Imbas semula sejarah awal isu royalti minyak ini sejak mula ianya ditimbulkan, rakyat sudah nampak hala tuju PAS condong untuk mempolitikkannya berbanding merundingkan isu untuk mencari titik temu.


Menjelang Pilihanraya Kecil (PRK) Manek Urai yang diadakan pada Julai 2009 lalu misalnya, isu tuntutan royalti minyak untuk Kelantan adalah menu utama yang dianggap oleh PAS akan menjadi daya tarikan kuat untuk meningkatkan sokongan rakyat kepada Nik Aziz dan kerajaan negeri pimpinannya.


Namun seperti yang kita maklum, keputusan PRK tersebut walaupun berkesudahan dengan kemenangan berpihak kepada PAS akan tetapi undi yang diperolehi PAS dan majoriti kemenangannya juga jatuh merudum.


Semasa PRU 2008, DUN Manek Urai dimenangi oleh PAS dengan majoriti 1,352 undi setelah memperolehi sejumlah 5,746 undi mengalahkan calon BN yang hanya memperolehi 4,394 undi.


Sekalipun kempen PRK Manek Urai agak hangat dengan isu retorik dan provokasi kenegerian bersabit tuntutan royalti minyak, menariknya undi yang diperolehi PAS dalam PRK itu telah merosot kepada 5,348 undi sahaja berbanding PRU 2008 sebanyak 5,746 undi memihak kepada PAS.


BN pula berjaya meraih sokongan dari 5,283 pengundi yakni peningkatan memberangsangkan sebanyak 889 undi, satu penambahbaikan sokongan yang agak baik dibandingkan hanya 4,394 undi saja yang dirangkul pada PRU 20! 08.


Kebetulannya, calon yang mewakili PAS yang memenangi PRK Manek Urai adalah seorang peraih ikan, lantaran itu kemenangan tipis dengan majoriti hanya 65 undi itu begitu popular dan sinonim dikalangan khalayak umum sebagai kemenangan "nyawa-nyawa ikan".


Selepas PRK itu, PAS masih cuba mensensasikan isu royalti kerana berpandangan ianya tetap berbaloi untuk dimanfaatkan bagi kepentingan politik PAS walaupun ujian awal di Manek Urai menyaksikan kesan positifnya pada PAS terlampau minima.


Dalam pada itu, ramai kalangan pemimpin PAS pada awalnya bercanggah pendapat apabila ramai yang mengakui dari aspek perundangan sebenarnya Kelantan tidak layak menuntut royalti tersebut sekalipun cuba diyakinkan oleh Husam Musa yang isu ini tetap akan memihak kepada Kelantan.


Apabila Husam berjaya 'mempengaruhi' pemimpin UMNO Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) untuk sepakat dalam satu pasukan memperjuangkan isu tersebut, akhirnya perbezaan pandangan dikalangan pemimpin PAS negeri dapat diketepikan.


Berikutan itu, sejak akhir 2009 dan sepanjang tahun 2010 gerakan menuntut royalti minyak terus diperhebatkan kerana PAS yakin dengan penyertaan rasmi Ku Li maka isu tersebut akan mempengaruhi rakyat untuk menolak UMNO yang ketika itu dilihat semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan.


Tanpa PAS sedari, penyertaan Ku Li dalam kempen tuntutan royalti itu hanyalah bersifat menuntut ehsan Perdana Menteri supaya menggunakan kuasa dan budi bicaranya bagi menimbangkan pembayaran royalti demi kebaikan negeri Kelantan dan lain-lain negeri yang di luar sempadan pantainya menghasilkan petroleum atau gas.


Ku Li tahu, dengan hanya bersandarkan pada Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 semata-mata tidak kukuh untuk dihujahkan kelayakan Kelantan menerima bayaran royalti berikutan kekangan dari akta dan fakta perundangan lain terutama membabitkan sempadan perairan yang memisahkan hak kerajaan negeri dan hak kerajaan pusat.


Antara ak! ta yang b! erkait langsung dengan Akta kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 ialah Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967), Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95], UNCLOS 1982, Convention on the Territorial Sea and Contiguous Zone 1958 dan beberapa lagi akta lain.


Oleh sebab itu, apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib mengumumkan keputusan untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas bagi membincangkan isu royalti minyak membabitkan tiga negeri di Pantai Timur, ia sebenarnya satu berita gembira yang sepatutnya disambut semua pihak.


Sayangnya, PAS tidak menerima tawaran ehsan yang dihulurkan oleh PM kerana tahu jika kerajaan PAS kelantan menyertai jawatankuasa ini dan isu tersebut menemui penyelesaian muktamadnya, rakyat akan lebih mengingati budi bicara dan jasa PM & UMNO berbanding sikap kontroversi yang selama ini ditonjolkan oleh PAS.


Jika Kerajaan Kelantan masih bertegas mengikut keputusan yang telah disuarakan oleh Anwar Ibrahim dan Husam Musa, nyata ia umpama langkah yang mengundur ke belakang yang pastinya akan dikesali oleh rakyatnya sampai bila-bila.


Pun begitu, alang-alang sudah menolak jemputan menyertai rundingan tersebut, kita harap kerajaan Nik Aziz akan kekalkan pendirian tersebut dan teruskan saja samannya ke atas PETRONAS dan kita tengok pula hujah dan fakta perundangan siapa yang yang kukuh.
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

SC should throw the book at TMI


If it had been the newspaper, the book would have been thrown at them. But will SC under the new Chairman, Datuk Ranjit Ajit Singh do it against The Malaysian Insiders (TMI)?

First, read about TMI's amateurish cheap trick in Big Cat here.

This blog have long held the view that Sime Darby and share vendors, which is the original major shareholders and current management of E&O, should be required to do a Mandatory General Offer (MGO).

GLC or no GLC, Sime Darby and the share vendors are both interested parties and working-in-concert (by virtue of vendor being the current management) and their combined shares are more than the trigger point of 33% plus one shares.

However, TMI should be taught a lesson as to not try a Rafizi crap. Their false reporting tantamount to market manipulation.

If TMI's report had been true, Kalimullah and the gang stands a chance of making good money. That doesn't matter.

Not only because it proves this blog is right, the MGO should be imposed on Sime Darby and their working in concert partners on a matter of principle. The letter and spirit of the law and rule rule should be adhered to.

There shall be no buts on fairplay and sticking to the rule of the game.

TMI's Jahabar Sadik
However, TMI report yesterday to claim Sime Darby was ordered to do a MGO is an equally wrong act.

Just cause TMI is trying to highlight a past wrong under former SC Chairperson, Tan Sri Zarinah Anwar, it does not mean they can chimply make any false news.

Let's not try get into another Rafizi's Whistleblower Act versus BAFIA rhetorics. Both law exist and should be adhered to. What more when it is quite specific and not inconsistent with each other.

Such news have implication on shares movement. Usually price rise on such rumours.

Someone in or close to MI could have benefited should there be a shares rise from this report. Again, no need to guess who because Kalimullah and the gang have interest.

Market manipulation, including creating rumours and false news, is wrong under various acts and rules governing the Securities Industry.

Despite the fact that newspaper are authorised to report on securities and at times, report to advise in buying or selling of shares, it does not provide the leeway for them to create false news. What more when the securities law is not likely to acknowledge non-mainstream newspaper or online media as acceptable to advise on buying or selling of shares.

Remember this comedianne?
The market practise that is in line with the law is to report news that have implication on share prices after official statements are made. Thus there is no such thing as making report based on sources this or sources that instructed this or that.

What more for false report that have share price implication.

All one need is to recall back that the Sime Darby-E&O deal was the deal that placed former Tan Sri Zarinah Anwar in hot soup that eventually led to her resignation.

The public uproar on this deal was because her husband, Dato Azizan was the E&O Chairman and the SC's decision to not allow MGO was in conssitent with the basic Mergers and Takeover rules. For a long while, Zarinah was accused of favouring the husband on securities deal, primarily fast track delisting exercises.

Dato Ranjit Ajit Singh
It would have been great on the part of the new SC Chairman, Datuk Ranjit Ajit Singh to put right to past wrongs. It also proves what many were saying that Datuk Ranjit is a no hanly panky man.

However, it does not justify for TMI to do so such cheap reporting stunt.

Everyone knows that Kalimullah and gang is an interested party that stand to benefit from a MGO and TMI is associated to him that no amount of denial from him will ever get the media community to believe.

Thus there is no reas! on why SC! should not investigate and eventually throw the book at TMI. Warnings is insufficient for this repeat offender at manipulating the truth for self agenda.

Unless off course, SC falls under the charge of Dato Seri Utama Dr Rais Yatim and charging TMI will lead to negative political paranoia on the Minister like releasing the movie Tanda Putera.

The only different is unlike securities matter, one do not leave it to the public to judge. It would be like some conniving fella awarding a "contract" in a company that have one's son as an interested party.
Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

No glitter in ‘imported’ medals

When China-born Feng Tianwei won Singapore's first individual bronze medal in table tennis at the Olympics, the republic's first medal since 1960, instead of nationwide celebrations, her victory sparked strong criticism of the government's programme of importing sports talents from abroad.

A TUSSLE of will appears to have broken out between the government and many of its people over the issue of attracting foreign talent to win sports medals.

Actually, sports are only a part of an overall policy that is becoming increasingly controversial of using its wealth to short-circuit national achievements.

In the London 2012 Olympics, China-born Feng Tianwei, who became a citizen in 2007, won Singapore's first individual bronze medal since 1960.

Instead of nationwide celebrations, her victory sparked off strong criticism of the government's programme of importing sports talents from abroad to win glory for Singa­pore.

Subsequently, the three women's paddlers, all imports from China, won the team bronze.

The results unleashed a level of emotions that surprised me.

Actually, the feelings were already evident five years ago when Feng, given citizenship, began to make a name for herself – and Singapore.

But the intensity at the time had been nothing as widespread as currently.

In an online poll, some 77% of Singaporeans said they did not feel proud of her achievement – comparable to another that showed 78% of people were opposed to foreigners.

So far, the government seems unimpressed with this statistics.

As the public opposition grew, the pro-government media argued strongly for the players, and acting Cabinet Minister (for Social and Family Development) Chan Chun Sing congratulated the table tennis team for "uniting the nation".

Some observers believe the public feelings reflected the country's mood against foreign workers in general, blaming them for taking away jobs and opportunities.

To me, it's too big a number for the People's Action Party (PAP) government to ignore given its weakening popularity.

I am pretty sure that in the post Lee Kuan Yew era, the Singapore government will abandon any more plans to mass import foreign sportsmen and women.

In fact, it is possible that the authorities had stopped any major intake of paddlers from China in the last few years despite the fact that the current crop of players is growing older.

For years, the programme had started in the schools. The government had been scouring parts of China to source for provincial youth champions – or the second of third best.

They were enlisted into our schools, given scholarships and liberal allowances that allowed them to train.

Table tennis was not the only sport. At the peak, badminton, athletics, football, basketball, swimming, etc were all targets.

In fact, the talent-scouting programme has extended way beyond sports. Over the years, the republic has been bringing in thousands of skilled foreigners.

They ranged from musicians for the Singapore Philharmonic Orches-tra to biotech research scientists and from university professors to entrepreneurs.

The public's main complaint is that they also included hundreds of thousands of people who were less than talented – for reasons of cheaper costs.

Singapore is not alone in "buying" sports medals. Top women table tennis and badminton players from China and Indonesia have been representing their adopted countries in Europe.

Most other countries take a longer route to develop their own talent, but Singapore – which celebrated its 47th birthday – has joined those who seem to be in a hurry to win glory.

It wants to bring them in, trained and proven. Singapore itself has a migrant history which has long depended on outsiders to keep its talent flowing.

I remember when I was actively reporting, a very senior figure told several editors that there was benefit in bringing in trained doctors, research scientists and university professors, people with PhDS.

"After others had trained them, we attract them to come and work here," he clarified. The savings of six to eight years high education must be very high.

Imagine bringing in 20 to 30 sports champions in various sports capable of winning world medals!

But the policy of buying talent is increasingly encountering opposition at home.

Critics have pointed out that such a policy would earn Singapore world contempt and derision and discourage locals from developing to become champions.

Some Singaporeans said they felt closer to and prouder of Malaysia's Lee Chong Wei although he narrowly lost the badminton gold to a Chinese player than they were of Singapore's China imports.

Alvin Soh said: "Malaysians have every reason to be proud. Lee Chong Wei is a great local hero.

"The majority of Singaporeans are not happy with the idea of buying China citizens to play for us," Soh said.

To T.W. Tan, importing foreign sportsmen would only discourage their own athletes as they would be denied the chance to take part in any real competitions.

For winning the bronze, Feng will be paid S$ 250,000 (RM625,000) by the state of which she will have to contribute 20% – or S$ 50,000 (RM125,000) – to the table tennis association.

There is criticism, but there are also strong messages of congratulations and praises for Singapore's bronze winners.

"It is not fair to attack them. It is not their fault. They have worked hard for their achievements," said one surfer.

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Friends even in competition

Despite their fierce rivalry on the badminton court, Olympic gold medallist Lin Dan and runner-up Datuk Lee Chong Wei are friends outside of it.

BEFORE the London Olympics, worldwide media regarded the men's singles final showdown between Lin Dan and Lee Chong Wei as one of the most anticipated duels of the Games.

The duel was greatly awaited, too, in China. The record 60 million television viewers who watched the final last Sunday proved just that.

The viewers were not disappointed as both badminton stars dished out one of the best games in Olympic history. The game had it all – packed with skills, wit, intensity and drama, not to mention the exquisite quality shots produced by the players.

With the game going either way towards the end, only luck and a heart of steel separated the players. Lin Dan won the great contest by two points in the 79-minute 15-21, 21-10, 21-19 thriller.

Instead of hailing their hero and two-time Olympic champion, most Chinese fans praised both shuttlers for producing some of the best badminton of the modern era.

Their hearts went out to Lee, who was so close to winning the battle and an elusive gold medal for Ma­­laysia. They saluted the Malaysian for fighting to recover from an ankle injury weeks before the Olympics.

They yearn for more of the Lin Dan-Lee Chong Wei rivalry while hoping that the players will maintain a cordial friendship off the court.

From the beginning of his quest to defend the title he won at the Beijing Games, Lin Dan emphasised the smooth execution of his game plan instead of worrying about the outcome of his matches.

Unlike the Olympics four years ago when his ultimate goal was to win the gold, this time the 28-year-old Chinese shuttler has learned to enjoy badminton and show his worth in the game.

"In the past four years, I no longer view my results and achievements so seriously. One thing remains unchanged is that I have maintained a high level of performance as a professional athlete.

"I work hard during training every day. As long as I am on the court, I must try to play to my best ability. Nowadays, my fans do not care too much about the final result and they just hope to see the real Lin Dan in my game," he said in an interview after his return from London on Thursday.

Lin Dan said if he were to lose in the London Games final, he would still be happy as the exciting match had helped promote the game a great deal.

In an earlier interview with China Central Television, he said he consoled Lee after the match.

"While waiting for the medal presentation, he was very sad. He sat on a chair and many coaches offered him words of consolation. I gave him a hug as I knew that he was still sad because he had to settle for a silver medal.

"I wanted to tell him that it was a great match. I believe that no matter who won it, the fans from the losing country would not have any complaints because we had displayed our best abilities," Lin Dan said.

Now that the Olympics is over for them, Lin Dan and Lee will take a much deserved break and catch up with each other. Both players have been good friends since they met in the Asian junior championship in 2000.

"I am lucky to have the company of great players like Lee, Peter Gade-Christensen and Taufik Hidayat throughout my badminton career.

"Lee and I will meet when he comes to China for a tournament this month. I hope that he can come here more often, be my guest and we can become very good friends," Lin Dan was quoted by QQ.com news portal as saying.

Lee responded that he would be more than happy to meet his Chinese rival again.

Lee had said he would stay around until 2014 and try to win the world championship title in Guangzhou next year. He would also bid to defend his title in the 2014 Com­monwealth Games.

As for Lin Dan, he will first hold a wedding reception with his wife Xie Xingfang, a former world women's singles champion and Beijing Games silver medallist, next month.

Then, he will think of his future.

"If I want to continue playing badminton, I will have to set new goals and look for a driving force. If I am able to find the right direction, I will continue to be the Lin Dan whom everyone is familiar with, train as hard as before and treat each game seriously," he said.

Lin Dan is the first player in the modern era to complete a Grand Slam, including the Olympic and Asian Games gold, Thomas Cup and Sudirman Cup winner's medals, and world championship and All-Eng­land championship titles.

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Developing RRI land

AS a person who was born and spent his childhood years in the Rubber Research Institute of Malaysia (RRI), Sungei Buloh, it is with some nostalgia that I read about plans to develop the area.

That piece of land now straddling a bustling area near Kota Damansara, Subang Airport and the rapidly developing area of Subang, houses the RRI's research facilities and rubber estates.

For those who lived there a long time ago, it was a tranquil and idyllic area with swimming and paddling in the streams, sports of all sorts in the evenings, hunting, biking and excursions into the jungle nearby. Tigers were said to have been sighted and someone even shot a leopard once.

But the area around it is virtually unrecognisable now and the RRI land stands like an oasis in a desert of poorly planned development. But it will fall to development too as the land has been sold, reported for RM2bil to the Employees Provident Fund (EPF). RRI will get to retain 216ha for its research facilities.

EPF's wholly-owned unit Kwasa Land now owns the RRI land in Sungei Buloh.EPF's wholly-owned unit Kwasa Land now owns the RRI land in Sungei Buloh.

EPF's wholly-owned subsidiary Kwasa Land Sdn Bhd will undertake a master plan of the entire area, the area for development will be split up into smaller parcels and the private sector will be invited to tender for their development.

There are plans to have an MRT station too in the area and the whole development is expected to take 10 to 15 years.

No doubt, EPF was chosen by the Government to get the RRI land because it is a provident fund whose members comprise most of the workers in the country and it would therefore be seen as a more neutral and independent party to develop the land.

It is necessary that it gets expertise to both produce the master plan as well as to see how it can maximise the value of the land for itself.

Land scarcity in the Kuala Lumpur/Klang Valley area means the people will be closely watching the former RRI land, possibly among the largest available so close to KL city, to see who gets what.

In fact the jostling seems to have already started. It was reported that listed Dijaya Corp was in talks with top officials of EPF on developing some parcels there. This was promptly denied by Kwasa Land.

Dijaya has declined comment but continued to express its interest in developing some parcels of the land, dangling as a carrot an access road which can be built on its own land that it says will link the RRI land to Petaling Jaya.

In future, more are likely to stake their claims and make their cases for why they should be chosen over others.

EPF and Kwasa should come up with a master plan. This is not something that can be done in a month or two and even if it is finalised there should be provisions to accommodate changes in future demand.

That requires technical expertise. What can be done is to have an international tender process to invite property players to come up with the best master plan and choose one. It will mean input from some of the best brains in the world in the area would have been tapped.

Next would be to get the best local construction companies involved – not necessarily developers. They can then build the projects according to the exact specifications set by EPF and EPF will have complete control of the development at all times.

Completion schedules need not be left to the mercy of developers who might finish their projects at different times. Importantly, it also means that EPF would be able to maximise the returns from the development of the land instead of sharing it with other developers.

If whole parcels of land are sold to other developers, then it is highly likely that the entire project will not be properly integrated and there will be a mishmash of different looking structures with no continuity or theme through out the entire development.

On the flip side, that would mean that EPF would have to take on plenty of close management, tough but not impossible with the right staff and the right consultants.

But above all what is needed is honesty, competence, integrity and transparency in all the efforts to do something good with this massive piece of land. That means instituting the right processes from the start – open tenders, picking the best to do the job, etc.

EPF through Kwasa must maximise the use of this land – it must come up with an overall master plan which combines all elements of a good development, execute well to give a project that satisfies customers while at the same time bringing it good returns.

> P Gunasegaram (t.p.guna@gmail.com) plans to visit the RRI land again before it is forever changed.

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Malaysians ecstatic over Pandelela’s historic Olympic win

Sharing the happiness: Pandelela showing her medal to teammates (from left) Leong Mun Yee, Ng Yan Yee, Yeoh Ken Nee and Traisy Vivien after meeting with the Malaysian press at the Athletes Village in London

Pandelela Rinong Pamg who wrested a bronze medal at the London 2012 Olympics in a most unexpected way has set Malaysians riding on a huge wave of national sporting pride.

Malaysians from all walks of life took to Twitter to express their emotions and congratulate the petite Bidayuh lass from Sarawak for making history as Malaysia's first woman Olympic medallist and the first to win one outside of badminton.

The 19-year-old finished third behind China's Chen Ruolin and Australia's Brittany Broben in the 10m individual platform event.

She pipped Melissa Wu of Australia by a mere 1.1 point to take the bronze.

Cycling champion Josiah Ng, whose tweet was retweeted over 400 times by his followers, wrote: "Congratulations to my fellow Sarawakian, Pandelela Rinong for Malaysia's first female medal. #bronze #diving #teammalaysia."

Women's squash world number one Nicol David tweeted:"Well done to our Malaysian diver Pandelela Rinong Pamg for picking up a Bronze! Amazing achievement!"

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's congratulatory tweet at 6.30pm yesterday was retweeted over 1,000 times by his followers.

"Great performance by Pandelela! First Malaysian Woman to win an Olympic Medal. Syabas dan Tahniah!"

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin also tweeted, saying: "Tahniah dan syabas Pandelela kerana meraih pingat gangsa utk negara! (Congratulations, Pandelela for winning a bronze medal for the country) Well done! You did us proud!"

Another Malaysian woman, M. Vasugi, won a bronze medal in taekwondo in the Seoul Olympics in 1988 but the sport was only a demonstration event then and was not considered in the official medal tally.

Pandelela, who won the National Sportswoman Award this year, is also the country's first woman to serve as flag bearer, leading the 28-member contingent during the opening ceremony on July 27.

Former Bernama editor-in-chief Datuk Seri Azman Ujang said he and his family had spent a sleepless night watching Pandelela at the women's 10m individual platform event.

The Sarawakian said he and Datuk Dr Tiki Lafe, the MP of Mas Gading where Pandelela's home is, had been exchanging a running SMS commentary throughout the event. "She gave us some nervous moments but then she improved. This is such a fantastic achievement for the country and something completely unexpected."

Dr Tiki said Pandelela had made the entire Bidayuh community extremely proud.

Wanita MCA secretary-general Chew Lee Giok praised Pandelela's perseverance and determination as "an encouragement to Malaysian women and youths with dreams and aspirations".

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

Tale of one town in two states

The Malacca Government will seek a meeting with Bukit Aman in an attempt to resolve the jurisdiction issue for crime cases reported in Tampin, as part of the town spans two states.

State Education Youth and Sports committee chairman Datuk Gan Tian Loo said Tampin town is under the jurisdiction of both Malacca and the neighbouring state of Negri Sembilan.

He said the Negri Sembilan side of the town was governed by the Tampin District Council, while the Malacca side was administered by the Alor Gajah District Council.

However, Gan said in crime cases, confusion often occurs if it is reported right at the heart of the town, where police contingents are divided between Tampin police headquarters and Pulau Sebang police station.

"Many find their distress calls being diverted to either one of the contingents especially since the main commercial area is situated right on the border between the two states.

"This is where confusion arises causing a delay in the arrival of police officers attending emergency cases," he said in an interview.

Hence, he said the state government is hoping that Bukit Aman could clarify the situation.

Gan was earlier asked to comment on a police report lodged in Seremban police headquarters by a 41-year-old businessman alleging that he was given the run around when he attempted to call the emergency line.

The businessman Suresh Rao from Taman Seremban in Seremban claimed he witnessed a 16-year-old girl being violently assaulted by a man. He said the 999 call was diverted to Pulau Sebang police station where he was told to call Tampin police headquarters.

However, the Tampin police officer said the onus was on Pulau Sebang to handle the case.

Suresh said even after a few calls, police failed to arrive.

"I was forced to flag down some passers-by who helped to rescue the girl.

"Later, I decided to lodge a police report so that the authorities would look into the issue of overlapping jurisdiction," he added

The Malacca Government will seek a meeting with Bukit Aman in an attempt to resolve the jurisdiction issue for crime cases reported in Tampin, as part of the town spans two states.

State Education Youth and Sports committee chairman Datuk Gan Tian Loo said Tampin town is under the jurisdiction of both Malacca and the neighbouring state of Negri Sembilan.

He said the Negri Sembilan side of the town was governed by the Tampin District Council, while the Malacca side was administered by the Alor Gajah District Council.

However, Gan said in crime cases, confusion often occurs if it is reported right at the heart of the town, where police contingents are divided between Tampin police headquarters and Pulau Sebang police station.

"Many find their distress calls being diverted to either one of the contingents especially since the main commercial area is situated right on the border between the two states.

"This is where confusion arises causing a delay in the arrival of police officers attending emergency cases," he said in an interview.

Hence, he said the state government is hoping that Bukit Aman could clarify the situation.

Gan was earlier asked to comment on a police report lodged in Seremban police headquarters by a 41-year-old businessman alleging that he was given the run around when he attempted to call the emergency line.

The businessman Suresh Rao from Taman Seremban in Seremban claimed he witnessed a 16-year-old girl being violently assaulted by a man. He said the 999 call was diverted to Pulau Sebang police station where he was told to call Tampin police headquarters.

However, the Tampin police officer said the onus was on Pulau Sebang to handle the case.

Suresh said even after a few calls, police failed to arrive.

"I was forced to flag down some passers-by who helped to rescue the girl.

"Later, I decided to lodge a police report so that the authorities would look into the issue of overlapping jurisdiction," he added.

- The Star -

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治

SASTERAWAN SEWEL TANYA "APA SALAHNYA KAMI HIMPUN 30 OGOS??"..


EP rasa puak-puak pakatan ni dah terdesak sangat...sampai sambutan hari kemerdekaan pun nak dipolitikkan...Sambutan hari kemerdekaan ni merupakan perkara yang bersangkut paut dengan rakyat jadi rakyat akan bergembira untuk sambut kemerdekaan negara yang ke-55. Janganlah jadikan ia satu isu politik yang hanya akan mencemerkan keharmonian negara...

Persoalannya..."Kenapa mesti di Dataran Merdeka? Kenapa mesti pada tarikh itu? Kenapa mereka mengambil kesempatan ketika tempat itu sudah dipersiapkan untuk sambutan keesokan paginya?"..melainkan puak-puak pakatan mempunyai niat jahat untuk gagalkan sambutan hari kemerdekaan pada keesokan harinya...

Sudah-sudahlah nak rosakkan negara yang aman damai ini..tak perlulah nak janji bersih pada rakyat keran! a kerajaan yang ada sekarang menepati janji bukannya macam pembangkang...yang hanya pandai menabur janji-janji manis...sehinggakan tema "janji Ditepati" pun takut nak guna...


"Apa salahnya?" Itu reaksi Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A. Samad Said ketika diminta mengulas kritikan beberapa pihak berhubung penganjuran Himpunan Janji Bersih 2.0 pada 30 Ogos menjelang sambutan Hari Kemerdekaan.
Himpunan itu akan diadakan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Sasterawan Negara ini menegaskan bahawa Dataran Merdeka adalah tempat awam yang menjadi milik rakyat dan tidak harus ada halangan untuk mengadakan sebarang majlis berkepentingan rakyat.
"Dataran Merdeka itu tempat simbolik. Tempat pembebasan daripada penjajah. Ia bukan hak kerajaan, ia hak rakyat. Jadi sesiapa pun boleh," kata beliau.

Read More @ SourceMore » Bonology.com | Pakatan Rakyat (PR) | Sociopolitics Plus | 大马社会政治
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...